Istek domena Štampa

  • istek domena
  • 1

Domen je moguće obnoviti u periodu od 1 do 10 godina. Nakon što domen istekne imate u svakom slučaju za veliku većinu ekstenzija barem 30 dana mogućnost obnove bez ikakvih dodatnih troškova za većinu ekstenzija (com, net, org, biz, info, me, rs, ba, co.rs, tv, in, co...).

Ukoliko se radi o RS (co.rs, in.rs domenima) ili BA domenima oni postaju slobodni nakon 30 dana od dana isteka. Kada se radi o ostalim ekstenzijama, tu imamo nešto složeniju situaciju.

Status ISTEKAO (Grace period) traje 28 dana (+-1 dan) od dana isteka i za to vreme možete domen obnoviti kada god želite po istim uslovima.
Status OTKUP (Redemption period) traje naredna 32 dana od dana završetka Grace perioda.  Tada domen možete otkupiti i obnoviti (1 god.) po ceni od 115€. Ovako visoka cena ne zavisi od nas.
Nakon završetka Grace perioda domen ponovo postaje dostupan za registraciju. To je obično 70-74 dana od dana isteka, u većini slučajeva 72 dana.

Ukoliko je domen bio posećen, registrovan dugo godina ili ima privlačan naziv, veoma velike šanse su da će čim bude ponovo dostupan biti registrovan od strane marketinških agencija ili agencija koje se bave preprodavanjem domena. Postoje servisi koji se time bave (domain backorder) i teško da ćete biti brži od njih jer reaguju instantno.

Vodite računa o domenu koji vam je bitan.

 


Da li je ovaj odgovor bio od pomoći?

« Nazad