Kako dodati zasebni domen? Štampa

  • zasebni domen, addon domain, dodatni domen
  • 2

 

Ako imate Web hosting paket kod nas, onda znate da na START paketu možete imati 1 “Addon Domain” odnosno zasebni domen tj. web sajt, na BIG web paketu čak 3 dodatna domena i slično.

Time štedite jer ako želite da pokrenete još jedan web sajt ne morate kupovati novi hosting paket. Ipak, ukoliko imate više sajtova sa većim saobraćajem na nekom od naših manjih paketa, to može značiti da ćete imati problema sa resursima, najbolje da u tom slučaju kontaktirate podršku.

 

Nekoliko koraka je neophodno da bi domen bio uspešno dodat, i da si se sajt prikazivao sa servera:

1. Domen je neophodno dodati kao “Addon Domain” u Cpanel-u.

2. Domen morate usmeriti na server na kome je hostovan vaš nalog.

3. Kopiranje postojećih fajlova/baze ili kreiranje vašeg sajta.

 

U nastavku ćemo detaljno objasniti detaljnije, koraci 2 i 3 mogu biti i obrnutim redosledom, zavisi od toga da li sajt već imate ili ne.

 

Addon Domain u cPanel-u


Pristupite cPanel-u i potražite opciju Addon Domains:

Nakon toga unesite ime domena u polje New Domain Name (unesite ime domena bez www i https://)

 


Naša je preporuka da ostale parametre ostavite kao što su predloženi (Subdomain i Document Root). 

 

Subdomain se automatski kreira uz svaki dodati domen na cPanel-u, ako je glavni domen domain.com, a domen koji dodajete addon.com, u tom slučaju cPanel će kreirati i poddomen addon.domain.com na kome će takođe biti dostupan addon.com, naravno, ako ne promenite predloženo ime za subdomain.

 

 

Zadnji, ali i najvažniji korak...

Domen ste uspešno dodali na vaš cPanel nalog, u zavisnosti od toga da li je sajt već “live” na nekom drugom serveru, i migrirate ga kod nas, ili sajt kreirate “od nule”, zavisi koji ćete korak odabrati kao sledeći.

Ako je sajt već u funkciji, i migrirate ga kod nas, praksa je da prvo migrirate fajlove/bazu sajta, pa da onda usmerite domen na odgovarajući paket kod nas.

Ako sajt tek kreirate, možda bi vam bilo lakše da prvo usmerite domen na paket, tako da “live” gledate sve izmene dok kreirate sajt, ali svakako je odluka na vama.

 

Usmeravanje dodatog domena - Promena nameservera/DNS zapisa.

Kao što već znate, na vaš Web Hosting paket možete dodati bilo domen koji ste kupili kod nas, bilo domen koji već posedujete, kupljen preko drugog registra domena. Promene nameservera domena (usmeravanje) možete obaviti kroz korisnički panel na adresi https://panel.dukahosting.com ili kontaktiranjem naše podrške.

 

Document Root je direktorijum u koji ćete naknadno prekopirati fajlove sajta, ako niste sigurni kako, imate upustvo na sledećem linku.

Ako želite kreiranje sajta od nule, možete pogledati uputstvo za instalaciju Wordpress-a, po sličnom principu imate preko 300 automatskih instalacija dostupnih, putem Auto Installer-a koji smo omogućili svim shared hosting korisnicima, na vama je samo da odaberete odgovarući aplikaciju za vaš sajt


Da li je ovaj odgovor bio od pomoći?

« Nazad