Šta je AnonymousFOX malware? Štampa

  • 3

AnonymousFOX je WordPress (i Joomla) ranjivost gde je maliciozni korisnik (bot, skripta) u mogućnosti da uđe u određeni sajt kroz ranjivost/rupu određenog WordPress plugina.
Srećom, naš sistem ima zaštitu da treća lica ne mogu doći do čitavog cPanel naloga, dakle izvrše modifikaciju korisnika na WordPress-u tj. šifru i promene korisničko ime, ali ne preuzmu čitav cPanel nalog.

Ako sajt redovno ažurirate ne postoji bojazan da može doći do ovog problema, međutim ako koristite neki plugin koji ima sigurnosne propuste, do ovoga može vrlo lako doći.
Ovakav vid upada u sajt nije ništa novo, ali sada se radi o nešto naprednijem i široko rasprostranjenom malware-u koji pogađa određen broj WordPress sajtova sa sigurnosnim propustom.

Zašto baš moj sajt?
Bez nekog posebnog razloga, ovde se ne cilja neki sajt, već se masovno skeniraju javni WordPress sajtovi i svi koji imaju određene kriterijume (plugine) budu hakovani. U istom trenutku izlistaju više stotina sajtova i kroz mašinski kod izvrše ono što žele - plasiranje phishing stranica i sl.

Kako da sprečim da se ovo (ponovo) desi?
Ažurirajte sajt tj. plugine, teme, sam WordPress. Pročitajte članak na ovom linku za neke od saveta.


Da li je ovaj odgovor bio od pomoći?

« Nazad