Kako da uživo puštam muziku preko Winamp-a na server? Štampa

  • radio streaming, kako pustiti muziku uzivo, shoutcast, audio stream
  • 34

Shoutcast je tehnologija audio streaming-a koju koristimo. Shoutcast je proizvod svima nam poznatog Winamp-a.
ShoutCast DSP plugin poslednju zvaničnu verziju za Winamp možete preuzeti ovdje.
Pokrenite instalacionu proceduru i po završetku pokrenite Winamp koji ste prethodno instalirali i uđite u preferences (Options > Preferences) kao na ovoj slici.   Download Winamp.Nullsoft SHOUTcast se nalazi pod poljem Plugins > DSP/Effect i potrebno je kliknuti na njega (aktivirati ga) zatim izaći iz Winampa i ponovo ući.
Kada ga aktivirate (kao na slici) vidjećete manji prozor plugina sa kojim vršite distribuciju/emitovanje zvuka preko interneta do naših servera koji opslužuju slušaoce, dakle mi smo posrednici između slušatelja i Vas.
Ukoliko je Vaš internet upload premali za izabrani kvalitet stream-a dolaziće do sjeckanja i preskakanja tako da morate obezbijediti kvalitetnu internet vezu i stabilno napajanje električnom energijom. 


Podešavanje i shvatanje Shoutcast-aKao što vidite, prikazan je prozor Shoutcast plugin-a. Pod polje server adress (1) pišemo ip adresu ili domen koja je usmjerena ka toj ip adresi. IP adresu i Port dobijate od nas. Port (2)  je 4-cifreni broj koji se nastavlja na IP u formatu  IP.IP.IP.IP:PORT

Password je naravno šifra, takođe je dobijate od nas (5). Encoder (7) je vrsta stream-a gdje podešavamo kvalitet, 12-360kbps, mono ILI stereo, aac ili mp3 streaming. Enkoder se podešava na drugoj pločici pod nazivom "Encoder".  Tip streaminga  možete saznati tako što ćete nas kontaktirati.

DJ/User ID neka bude prazno.  Ukoliko koristite SHOUTcast v1 režim štrikirajte  "Use ShoutCAST V1 mode for legacy servers". U suprotnom koristite podrazumevano ShoutCast v2.

Na encoder (7) pločici setting podešavamo kvalitet striminga, stavite maksimum koji ste kupili od nas. Na ovoj slici vidite i Yellowpages, to je pločica gdje podešavate ime Vašeg radija, web sajt, muzički žanr (gengre) i sl.  Opciju Connect on startup koju vidite na ovoj slici obavezno štrikirati, poželjno i Winamp staviti u startup programe. Shoutcast tehnologiju nije nužno koristiti preko Winampa, ali je kompatibilnost na najvećem nivou.

8 - Štrikirajte opciju "Auto connect" kako bi se softver automatski konektovao ukoliko pukne link između servera i strimera.

Na INPUT pločici podešavate ulaz i mikrofone (ulaz iz miksete i sl.)


Ulogujte se na panel preko linka sa podacima koje ste dobili od nas. Javite slušaocima za link, upišite se u bazu na radiotime.com, radiostanica.com, radioteka.org... da biste proširili broj slušalaca.
Player možete dobiti od nas ili ga generisati na sledećem linku.
Kako da znate da je server funkcionalan?

Ukoliko sumnjate da nešto nije u redu sa našim serverom, samo kucajte u adresu na browseru  IP:PORT, npr. 185.119.11.11:8000   ako vidite natpis Shoutcast sa belom pozadinom (verzija 2) ili crnom (verzija 1) znači da je problem do vaših podešavanja, da problem nije do servera (do nas).

 


Da li je ovaj odgovor bio od pomoći?

« Nazad