Šta je radio striming - audio streaming? Štampa

  • striming, streaming, radio, online, audio, audio stream
  • 5

Audio striming odnosno radio striming je ukratno prenos zvuka na internetu u realnom vremenu, bez prekida, i koriste ga kako FM radio stanice i online radio stanice.
Najpoznatije tehnologije koje koristi 95% stream servera su ShoutCast i IceCast, koji podržavaju MP3 enkodiranje i AAC. IceCast rešenja imaju podršku i za OGG, Flac, OGG Vorbis i slične varijacije.

Šta je bitno pri odabiru audio streaming paketa?

- Broj slušalaca - predstavlja maksimalan broj slušalaca u istom trenutku, ne u toku dana, nego koji slušaju radio u istom trenutku. Brojka koju imaju popularne radio stanice u regionu su od 5000 - 10000. Manje popularne između 100 i 1000.
- Mesečni protok - protok izražen u GB koji korisnici slušajući radio troše. Što je veći KBPS (kvalitet), to je veća i potrošnja. Na DUKA hosting-u protok je neograničen.
- Enkodiranje - Tip enkodiranja. Visoko rasprostranjeni su MP3 i AAC. AAC i OGG imaju veće kompresije i za manji protok pružaju bolji kvalitet zvuka (npr. MP3 kvalitet 128 kbps je oko 64 kbps AAC).
- Kvalitet streaminga - Kvalitet je izražen u kbps odnosno kilobitu po sekundi. Što je brojka veća, to je kvalitet striminga bolji. Ipak, ako strimujete muziku koja je u lošem kvalitetu, ni streaming neće biti bolji od toga. Da bi kvalitet bio najbolji, potrebno je da imate dobar izvor, kvalitetne audio sadržaje, mikrofon i sl. Obično se koristi 64 kbps ili 128 kbps, stereo, 22 kHz. Ako radio neće imati muziku, već isključivo emisije, može se koristiti i 32 kbps, mono ili niže.
- AutoDJ - Funkcija na serveru koja pruža mogućnost da ubacite sopstvenu muziku, podesite plejliste i džinglove i bez kontrole server samostalno kontroliše radio stanicu bez prekida, po uputstvima koje ste mu zadali. Idealno ako niste u mogućnosti da 0-24h imate uključen računar i internet konekciju.  Ukoliko ste FM stanica ili sve strimujete direktno sa svog računara, onda funkcija AutoDJ nije potrebna.
- AutoDJ prostor na serveru - Prostor na serveru namenjen smeštanju mp3 i sličnih fajlova (muzika, emisije, džinglovi).  Ukoliko smeštate muziku u visokom kvalitetu, za 1000 pesama će biti potrebno između 6 i 8 GB prostora na disku.
- SSL streaming - Zbog ograničenja Google Chrome browsera i mixed content (mešanog sadržaja) preporučljivo je da streaming podržava SSL tj. HTTPS. Ukoliko se streaming koji imate otvara sa https://ip-servera:port onda možete biti sigurni da vaš streaming podržava SSL. DUKA hosting streaming usluge podržavaju SSL.Softver za strimovanje uživo

- Winamp uz plugin ShoutCast - uputstvo kako instalirati.  Besplatna varijanta.
- Rocket Broadcaster - više detalja - besplatno rešenje.
- SAM Broadcaster   više detalja
- Radio Boss više detalja


Da li je ovaj odgovor bio od pomoći?

« Nazad